20130223

 

Idag har vi haft den årliga Rävklappen på I-2 skogen. Jakten leddes av 3-jaktledare Hans Olsson – Per Eriksson – Tomas Warberg.

 

Första såten blev Spökbacken o Generalensäng utan

att se någon räv. Sedan togs Hallberga och Dye, där sågs en skabbräv som smet undan. Efter detta serverades Ärtsoppa o ostsmörgås i värmestugan vid sanna. Alla tyckte om en paus med förtäring, eftersom förflytningen måste ske till fots ( vi samsas med skidåkarna ) när det inte går att förflytta sig med bil.

Jag tror att samtliga 46 som deltog i jakten blev mätta o belåtna.

Sedan drevs Sannaskogen av med lyckat resultat 1 räv blev Mattias Jonssons byte. Dagen avslutades med att Karin Björk tackade för att så många ställde upp samt hälsade dom välkomna åter nästa år.

 

Vid pennan Bosse i Dråga.

20130126.

 

I dag var det skyddsjakt under ledning av Hans Olsson o Per Eriksson . Vi började med G-såten (Gustafberg) flera rådjur syntes men gick ur såten,till sist gick ett smaldjur i håll, blev på stället. Såt 2 blev i såten, där var det flera djur i farten,resultatet blev 1-kid o en bock. Där efter koktes korv under glada diskussioner o skratt. Så drog vi till Rydalen o Dye där det har varit mycket vilt hela säsongen,där fick vi en bock som var skadad, höger framben var helt av. Alla var nöjda med att den inte lider något mer. Dagen avslutades med samling vid värmestugan.

 

Vid pennan Bosse i Lindrågen.

Tjejjakten 20130112

 

Ett gäng förväntansfulla damer samlades tidigt för att få delta i småviltsjakten på I2-skogen denna kalla vintermorgon. Några hade jagat mycket och några skulle sitta på pass ensamma för första gången. Förväntningarna var stora inför vad som skulle ske under dagens jakt.

 

Det var även premiär för Suzanne Torbjörnsson som jaktledare och Karin Björck som biträdande.

 

En noggrann genomgång av säkerhet gjordes samt vilka såter vi skulle jaga och vilka hundar som skulle få äran att driva djuren till oss. Vi visste redan innan jakten drog igång, att det fanns mycket vilt i såten där vi skulle jaga.

 

Jakten började omgående med fina drev ifrån våra hundar. Rådjuren sprang förbi många av oss utan att vi fick bra skottchanser och en räv slank ut mellan några av passkyttarna.

 

En misstänkt skadeskjutning fick bli utredd och under tiden vi väntade bjöd Karin & Bosse oss på god lunch innan vi tog oss an nästa såt.

Även i denna såten sprang djuren precis där de inte skulle och vi avslutade dagen utan några fällda djur med flera nöjda premiärjägare.

 

Tjejjakten blev en trevlig och lärorik dag!

 

20130105

 

Första jakten 2013 avverkades med Hans Olsson som jaktledare o Martin Gustavsson som vice.Markerna var frusna så det blev lite annan ordning under denna jakt,första såten blev E1-E2 med 4 hundar. Ett djur vid E19 blev resultatet. Efter korv i det fina vintervädret tog vi oss an såte 2 som blev B1-B2-C1 med fem hundar, 2 djur kom i pass vid B 39 Ladugårdstätningen o B05 Rydalsberget. Obsen denna dag 24 rå 6 räv. Den ena räven tog min Beda upp som drevs ur såten. Jag tror att alla tyckte dagen var givande o trivsam.

 

Vid pennan Bosse i Lindrågen.

20121215

 

Småviltsjakt stod på schemat idag och vi samlades i värmestugan som vanligt. Denna Lördags morgon blåste det rejält ute. Det kändes att det var snö i luften.Vid morgon samlingen så kom det totalt 18 stycken inklusive funktionärer. Dagens jaktledare Per Eriksson går sakta men säkert igenom vad som gäller under dagen.Här är det mycket viktigt att man hör upp och tar del av säkerhets bestämmelser och att man vågar fråga om sådant som man undrar över. Jag själv är biträdande jaktledare under dagen och ska biträda Per om han önskar.Efter dagens första genomgång så började vi med att ta Spökberget och vi släppte två hundar.Det som ska tilläggas här är att efter cirka 5 minuter så hör jag på radion att jaktledaren säger att det kommer orienterare i skogen.Precis där jag står så sprang det åt olika håll 18 stycken personer som även de var ute på jakt! Men idag hade vi inte samma mål som tur var. Det kändes annorlunda och en viss uppgivenhet att de kanske just hade förstört för oss. Men det torde inte rådjuren ha tagit någon hänsyn till för det dröjde inte länge förrens första upptaget var gjort. En tysk jakt terrier var i full gång och framför sig hade han en get samt en bock killing. På cirka 15 meters håll rakt emot mig kom drev djuren och jag valde att ta det sista djuret som stöp efter ett välriktat hagel skott. Pass grannen såg och hade skjut chans på geten men avstod då en farlig skjutriktning uppstod. Helt underbart att allt klickar och man får en bra avslutning på det första drevet. Hunden var hel nöjd och även den andra hunden kom fram till mig och såg så där lagom avundsjuk ut.Skytten var jag Tomas Warberg.

 

Sen var det återsamling och korvgrillning. Nu hade det börjat att snöa rejält och vi skulle jaga såt nummer två.Utställning och släpp av hundar var det runt handgranatsbanan. Det gick lite trögt i början och ett drev gick tidigt ut i andra änden. Vi hade ett skottillfälle som visade sen vara en bom. Vi hade en noggrann undersökning så att djuret inte skulle vara påskjutet och skadat men så var inte fallet.Många observationer var det runt detta drev men slutade med att vi hade återsamling nummer två och bestämde att vi skulle jaga ytterligare en såt innan dagen var slut.

Denna såte var kortare och mitt minne är inte det bästa men platsen är borta för mig nu. Vi släppte tre hundar och bla en drever. Även här blev det drev och det for ur såten.Nu känndes det blött och det var en rejäl mäng snö som hade fallit under dagen morgon timmar. Denna såte blev kort och vi beslöt att avsluta jakten eftersom det inte fanns några djur kvar i detta område. Man är lite orolig över att få hämta hundar långt utanför området och det började på att mörkna ute.
Sammanfattningsvis hade vi 16 observationer under denna dag. Ett fällt djur som sagt och ett minst sagt snöigt väderförhållande. Vi från jaktledningen vill passa på att tacka för en bra dag och ett härligt kamratskap!

 

Vid datorn Tomas Warberg.

 

20121208

 

I strålande vädet bedrevs dagens jakt under ledning av Hans Olsson samt Viktor Grabner. Jakten togs för dagen i små såtar, på grund av kylan. Men det blev drev av flera hundar som resulterade i 1 Bock i C-området av hundföraren Lars Johansson som var med för första gången. Mellan såtarna blev det förevisning urtagning, samt korv med bröd o dricka, det var uppskattat av alla. Vi var 15 pers som gjorde 23 rådjurs 1 Räv 1 Hare Obs. Roligt med Hare obsen. Det var 3nya målgruppare med, som hälsades välkomna in i gänget.

 

Vid pennan Bosse i Lindrågen.

 

20121124

 

Dagens jakt under ledning av Hans Olsson samt Biträdande Stefan Ivarsson blev i det fina vädret en skön naturvistelse. Vi jagade först såtarna E-1 o E-2 med 4 hundar med blandade resultat. Men så blev det ett långt drev som för dom som var nära var på helspänn tills drevet kom till Simon Johansson i närheten av C5 ett kid blev bytet. Sedan blev det genomgång samt förplägnad vid Värmestugan. Jakt 2 blev såtarna D-2 o D-3 som slutade i att hundföraren Mats Lundqvist fällde en get. Därefter avslutades jakten med genomgång av dagens händelser.

 

Vid pennan Bosse i Lindråga.

20121117


Vi samlades kl 08:30 i värmestugan för genomgång. Idag var hela parkeringen full med bilar. Min roll var biträdande jaktledare och det var första gången på I2 skogen. Min uppgift är att bistå vår jaktledare Per under dagen och givetvis växa mig in i rollen som jaktledare i framtiden.
Idag var det ca 11 målgruppare och vi hade även med konfirmander som fick vara med på passen. Genomgången tar cirka en timme och ämnen som är viktiga för dagen såsom säkerhet ,var vi jagar. Skjutbart vilt. Var pass deltagarna ska sitta och var återsamlingen sker. Idag
har vi 4 stycken hundar som skall driva rådjur.Vi har med två tyska
jaktterrier och en drever samt en vorsthe tror jag att det var. Jag blir snarträttad av Morgan om jag skrivit fel här!

 

Det känns som en stor grupp då jag lätt räknar in 30 personer som snart beger sig ut i skogen för dagens första såt. Vi jagar strax ovanför värmestugan mot Södra sanna. Dagens första skytt är David som skjuter en bock kid efter ett fint upptag från hunden och ett säkert skott av skytten på 10 meters håll så avfångar han rådjuret snabbt.

Vi återsamlas för dagens nästa såt som skall avverkas i närheten av Dye gård och handgranatsbanan. Det blir först en urtagning av Davids rådjur som han glatt visade för de som ville se hur man gör. Efter det så satte vi ut alla skyttar igen och det dröjde cirka 30 minuter innan det började hända saker. Denna gång så drev hundarna fram 3 rådjur ur olika riktningar och även här ett mycket fint resultat av skyttarna som på ett bra sätt fick djuren att snabbt falla. Alla sköter sig mycket bra i skogen vill jag tillägga!

 

Efter denna såte står det korvgrillning på schemat och Bosse tar hand om allt det praktiska runt det. Allt är fixat och klart och vi äter ute i
det fria. Det finns inget härligare än fika stunderna där man kan gå runt och prata och ta del av allas upplevelser samtidigt som man får en grillad korv! Efter fikat förevisar Bosse urtagning av ett rådjur, eller rättare sagt så tog han ur alla 3! Tack för det Bosse, vi som såg detta lärde oss hur man snabbt och effektivt fixar detta på ett bra sätt.

 

Nu är det dags för dagens sista jakt och såt. Vi ska jaga runt Lyckan och golfbanan. När vi satt ut alla skyttar drog hundarna igång tidigt med upptag och drev på riktigt bra. Där jag satt såg vi hunden driva förbi med ett smaldjur som sen jaktledaren Per sköt då vi stod och såg på. Vi hade alldeles för långt skjutavstånd till detta djur. Sedan sköt Samuel två rådjur under tiden han stod på sitt pass! Jag får nog säga att denna dag har varit en stor upplevelse för oss alla och om jag får passa på att berömma de som var med så vill jag säga att det var en härlig stämning och ett mycket gott uppförande i skogen !

 

Avslutningsvis så säger jag Grattis till skyttarna och på återseende
i jaktens tema hos oss på I 2 skogen.

 

Vid pennan Tomas Warberg bitr. jaktledare denna dag.

20121027

 

Idag var det kombinerad älg och småviltsjakt på I2-skogens Vilt & Jaktövningsområde under ledning av Hans Olsson. Vi var 12 glada jägare som var ute och spanade efter älg, älgen lyste dock med sin frånvaro. Småviltsjakten blev mycket lyckad med 2 st skjutna smaldjur, skyttarna var Claes Molander på pass A6 och Björn Forsberg på D3, det är säkra pass. Samlingen med korv å dricka såg ut att smaka i det för dagen helt underbara höstvädret.

 

Vid pennan Bosse i Lindrågen.

20121006

 

Nu är höstens första småviltsjakt avklarad under ledning av Hans Olsson och Suzanne Torbjörnsson.

 

Först ett folkdrev vid Hedelundsmyren, flera rådjur sågs dock gick inget i pass, själv hade jag en fin bock på 50 m som glatt skuttade iväg. Nästa såt blev Sannaskogen med stötande hundar, vilket resulterade att hundföraren Mats Lundqvist sköt ett kid, dagens sista såt blev Bockåsen, 3 hundar släpptes, en fick upp flera djur som bucktade runt ett tag tills Martin Gustavsson fick skottilfälle på ett kid med lyckat resultat. En lyckad dag med fin fint väder och trevligt sällskap.

 

Vid pennen Bosse i Lindråga.

 

20120816

 

Det låg både spänning och förväntan i luten när vi samlades klockan 4 på morgonen den 16:e augusti för premiären på årets bockjakt. Kvällen innan hade vi träffats för att gå igenom säkerhetsföreskrifterna, lotta och titta till passen så nu var alla redo. När vi kom ut på området var det fortfarande tidig gryning men dimlöjorna som dansade fram över markerna visade sig dölja gott om rådjur. Frågan som väcktes hos de som smög ut längs åkerkanterna var såklart om det fanns några fina bockar där ute i dimman?

 

Morgonen blev fin och inte värst kall även om det alltid blir lite råkallt runt soluppgången. Klockan 06:10 small det hos Jonas som satt på pass D2 och han rapporterade att det låg en död bock en bit från passet. Allt väl och jakten fortsatte. Efter ytterligare cirka en timma small nästa skott och Anton rapporterade att han skjutit en bock på pass E1 som låg säkert vid passet. Jakten pågick fram till klockan 7:45 då Per som var jaktledare blåste av jakten för återsamling och förevisning av urtagning för de som inte varit med om det tidigare. Det var en lyckad och trevlig jakt med mycket vilt i skogen. Totalt observerades 36 rådjur och 4 rävar även om de visade sig vara för listiga för skyttarna denna jakten. Mest nöjda med morgonen var nog trots allt Jonas och Anton.

 

Stefan, på pass i skogen.